zondag 28 februari 2010

Villa Kakelbont, leren schilderen voor kids

In een les 'glaceren' hebben de kinderen prachtige en fantasierijke vuurtorens gemaakt. Wat een knappe schilders heb ik toch in mijn les! Ze hebben eerst aandachtig naar de korte uitleg van deze techniek geluisterd. Natuurlijk leg ik uit aan de hand van een geschilderd voorbeeld van een halve vuurtoren in een onderschildering en de andere helft met de bovenschildering erop. Ook opletten op de kwastrichting! En toen aan de slag, onderwijl ook luisterend naar een verhaal over een draak en een vuurtoren. Met een beperkt palet met kleurtjes, en de bovenkleur is deze eerste keer al verdund. Het moet natuurlijk niet te moeilijk worden! Deze eerste keer is het leren zien hoe het uitwerkt toch het belangrijkste. Een ervaring rijker en iedereen snapt nu hoe je diepte schildert! "Mijn vuurtoren is echt rond!" werd verbaasd uitgeroepen. Het is elke keer weer erg leuk hoe ouders ook verrast reageren bij het ophalen van hun kinderen. Elke les een afgewerkt schilderij, elke keer weer iets geleerd. Van tekenen tot techniek. Het houdt maar niet op!
Voor meer informatie zie http://www.cveen.nl/

Portretopdracht Vader

Deze portretopdracht, waarvan hiernaast een detail, was een extreem moeilijke. Er zijn maar weinig foto's in de familie beschikbaar van deze overleden vader. Zou het komen omdat hij en zijn vrouw niet vaak of nooit op vakantie gingen? Dat zijn toch vaak de momenten waarop mensen elkaar op de foto zetten. Het deed me er wel over nadenken, waarom er inderdaad maar weinig foto's gemaakt worden van volwassenen, los van een foto op een feest (dus dik ingeflitst) of op een vakantiemoment. Het is misschien ook de onwil van volwassenen om op de foto gezet te worden. Kinderen ondergaan het gewoon en vinden het resultaat - hoe gek ook - niet interessant. Tenminste, ze beoordelen het niet, in termen van geslaagd of niet geslaagd. Volwassenen wel.
De foto waarop dit grote portret (50 x 70 ingelijst) is gebaseerd, was slechts 3 bij 3 cm groot. Een hele lastige opgave daarom!
Zie voor meer portretwerk http://www.cveen.nl/

zaterdag 27 februari 2010

Dierenportret van herdershond

Jawel, een dierenportret van een hond. Dit was leuk om aan te werken. Hier een detail van het dierenportret. De herdershond is fullbody geschilderd, en geheel in aquarel uitgevoerd. De snuit is mooi geworden van deze oude herdershond Edda. En de ogen spreken. Het is een prachtig dier om aan gewerkt te hebben. Wat straalt ze een wijze rust uit, op haar oude leeftijd. In opdracht gemaakt.  zie ook http://www.cveen.nl/

zondag 14 februari 2010

Cursus schilderen

In mijn atelier in Zelhem geef ik cursussen aan volwassen (en aan kinderen onder de naam Villa Kakelbont).
Globaal genomen komen er twee groepen volwassenen op mijn cursussen af.
- Mensen die lekker bezig willen zijn en op allerlei fronten hun basis willen verstevigen. Veel doen en veel uitproberen, vooral met een uitwerking in acrylverf.
- De andere groep komt gericht naar mijn cursussen omdat ze mijn werk ergens hebben gezien en onder de indruk zijn geraakt. Ze willen leren tekenen en dan vooral het portret, of ze willen hun aquareltechniek verbreden.
Het is wel bijzonder hoe een en ander ontstaan is, zo uit het niets. Twee vragen, 1 van een kind en 1 van een volwassene, hebben me ertoe aangezet. Ik ben er fanatiek mee aan de slag gegaan en vindt het zo ontzettend leuk om te doen! Er is zoveel te laten zien, te laten ervaren, technieken, trucs, tips, aandachtspunten, voorbeelden, leren zien en kijken. Uitproberen en doen en zien hoe iets uitwerkt. Boeiend hoor!

dinsdag 9 februari 2010

Villa Kakelbont, cursus schilderen voor kinderen

Elke week gaan de kinderen met een eigen kunstwerk naar huis. Elke week leren ze er iets bij. Elke week hebben ze enorm veel lol. En elke week geniet ik er weer geweldig van.
Ik heb een basisschool onderbouw groep en een basisschool bovenbouw groep. Hoewel ze allemaal met dezelfde onderwerpen en technieken bezig zijn, zie je mooie verschillen. De jongeren zijn veel ongedwongener en verven er lustig op los. Durven veel meer. De ouderen denken al veel meer na bij wat ze doen, zijn wat voorzichtiger, wat langzamer dus ook.... Daar begint het linker brein al veel meer tussenbeide te komen, het denken en beoordelen. En dat is voor een creatief proces vaak verstorend en te dominant. Dus zet ik ze soms wat onder druk om tempo te houden en daag ze uit om uit te proberen. Vooral dat laastste, het gaat immers niet om het resultaat.. tenminste... natuurlijk gaat het daar ook om, maar dat moet niet voor ogen staan als je bezig bent. Naderhand, ja, dan kan je naar je resultaat kijken en er een mening over vormen..... wat is prachtig, wat is mooi, waar zit de sterkte in, wat maakt dat er een verschil zit in het ene of het andere kunstwerk...  http://www.cveen.nl/

maandag 8 februari 2010

Workshop Schilderen



Volwassenen leven zich uit op een ochtendje schilderen, en maken een schilderij af in één les, losjes en ongedwongen. Dit schilderij is van een onvervaren cursist, in 2 uren gemaakt (haar 2e keer). Het is een les om met kwast en verf om te leren gaan. Het idee is om tulpen te maken, heel simpel vanuit een bovenlijn (kartelrand) en een onderlijn (halve cirkels) in de bovenste helft van het beeldvlak. Er wordt alleen gewerkt met geel, blauw en rood. met een dikke kwast en vette verf. Hiermee wordt geleerd de verf op het doek te mengen, te leren verslepen en niet te mengen op een palet. Variatie in kleur en dieptewerking door blauwen. Simpel, snel en weer een goede ervaring rijker!

Hoewel ik zelf voornamelijk met aquarel schilder, laat ik mijn cursisten juist vaak met acryl werken. Leren kijken, versimpelen, dan opbouwen, is het credo. Veel ervaring opdoen, lekker bezig zijn, het kan altijd ingewikkelder, maar ga eerst maar gewoon lekker kwasten.
 
Daarnaast komen er ook mensen op mijn cursussen af die heel gericht meer willen weten over het portret of juist over aquarel. Ook dat kan. Vanzelfsprekend! De ervaring en kennis die ik daarin heb opgebouwd blijken goed overdraagbaar te zijn. Ik heb er erg veel schik in.

zondag 7 februari 2010

Portretopdracht Kinderportret

Hoog tijd voor een nieuwe serie kinderportretten. Wat is dat mooi om aan te werken! Er liggen weer vele opdrachten te wachten en ik heb er zin in! Dit is alvast een voorproefje van een van de twee zusjes. Het portret bevindt zich in de eindfase. Even op de ezel houden, veel tegenaan kijken en dan de finishing touch. Het wordt wel wat!
Voorlopig kan ik ze nog niet publiceren, eerst de overdracht plannen als ze echt af zijn.....

zaterdag 6 februari 2010

Workshop schilderen



Met een groepje van 7 personen kwamen ze naar mijn atelier voor een workshop 'rare kip'. Vooraf koffie drinken bij Ellen, daarna de workshop en vervolgens diner bij Ellens Restaurant. Dit arrangement via Ellens Restaurant was een succes. Prachtige schilderijen, heel verschillend, elk erg bijzonder. Met of zonder ervaring, geen probleem. Vooral een heel erg leuke workshop!